Lovitură totală pentru Putin. UE va interzice trei sferturi din importurile de petrol rusești: ”Până la sfârșitul anului, ajungem la 90%”

de: Vasile Mirabela
31 05. 2022

Uniunea Europeană a decis să implementeze al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și condamnă ferm agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat Consiliul European la Bruxelles.

Decizie vehementă a Uniunii Europene. Ce se va întâmpla cu importurile de gaz de la Kremlin

Blocul European a fost de acord să interzică nu mai puțin de trei sferturi din importurile rusești. Embargoul acoperă petrolul rusesc adus pe mare – dar are o excepție temporară pentru importurile livrate prin conducte pentru a liniști Ungaria și alte țări preocupate de impactul economic al unei interdicții complete.

Ungaria primește peste 60% din combustibil din Rusia și se bazează pe țițeiul care provine din conducta Druzhba („Prietenia”) din era sovietică.

Charles Michel, președintele Consiliului European, a declarat: „Vrem să revenim la Consiliul European cât mai curând posibil pentru a aborda această excepție temporară și pentru a ne asigura că vom putea viza tot petrolul rusesc”.

El a adăugat că 75% din importurile de petrol rusești în UE vor fi imediat interzise – ajungându-se la 90% până la sfârșitul anului.

Cel de-al șaselea pachet de sancțiuni UE de la invadarea Ucrainei va viza, de asemenea, cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, banată de la SWIFT, principalul sistem global de transferuri financiare de la care UE a interzis anterior mai multe bănci rusești mai mici.

Președintele francez Emmanuel Macron a salutat această mișcare, spunând: „Ca europeni, uniți și solidari cu poporul ucrainean, luăm noi sancțiuni decisive”.

Însă președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că a durat prea mult pentru a conveni noi sancțiuni în Europa, subliniind că ultimul pachet a fost introdus în urmă cu aproape două luni.

Într-o adresă dedicată poporului ucrainean, el a spus că îi este recunoscător domnului Michel pentru că „a încercat să găsească compromisurile necesare” pentru a face posibile măsurile, adăugând: „Rusia trebuie să simtă un preț mult mai mare pentru agresiunea sa.

„Punctul cheie este, desigur, petrolul. Eu cred că Europa va trebui să renunțe fără doar și poate la petrolul și produsele petroliere rusești. Pentru că este vorba despre independența europenilor înșiși față de armele energetice rusești. Și cu cât acest lucru se întâmplă mai devreme, cu cât abandonul petrolului rusesc va fi mai complet, cu atât beneficiul va fi mai mare pentru Europa însăși în cele din urmă”, a adăugat Zelenski.